Sirola, Yrjö Elias

Sirola (vuoteen 1896 Sirén, 8.11.1876 Piikkiö – 18.3.1936 Moskova) oli suomalainen kirjailija, toimittaja, opettaja ja vasemmistolainen poliitikko. Hän oli tärkeässä asemassa SDP:ssä ja Neuvostoliittoon siirryttyään Suomen kommunistisessa puolueessa (SKP). Hän oli Suomen sisällissodassa punaisten johtotehtävissä.

Sirola oli toimittajana nuorsuomalaisessa Kotkan Sanomissa ja siirtyi 1904 toimitussihteeriksi sosialidemokraattiseen Kansan Lehteen Tampereelle. Hän oli SDP:n ensimmäinen päätoiminen puoluesihteeri. Sirola toimi Työmies-lehden toimitussihteerinä ja oli perustamassa Sosialistista aikakauslehteä. Hän pääsi ensimmäisissä eduskuntavaaleissa äänivyöryllä eduskuntaan. Asui Yhdysvalloissa 1910 – 1914 ja jatkoi Työmies-lehdessä palattuaan Suomeen.

Tammikuussa 1918 SDP:n radikaalit, Sirola mukaan luettuna, saivat aikaan päätöksen vallankumouksen aloittamisesta. Sirola oli Kansanvaltuuskunnan ulkoasiainvaltuutettu eli ulkoministeri. Paettuaan Venäjälle hän toimi Kominternin palveluksessa 1920- ja 1930-luvuilla sekä Moskovan Lenin-koulun suomalaisen sektorin johtajana. Sirola kuoli sairauskohtaukseen 1936.

Tähän termiin liittyvää ei tällä hetkellä löytynyt.

Tilaa syöte RSS - Sirola, Yrjö Elias