Tokoi, Oskari

Oskari Tokoi oli suomalainen sosiaalidemokraattinen poliitikko ja lehtimies. Kannuksessa vietetyn lapsuuden jälkeen hän matkusti jo vuonna 1891 siirtolaisena Yhdysvaltoihin, missä nuorukainen työskenteli kaivosmiehenä ja sai ensituntuman ay-toimintaan.

Tokoi palasi Suomeen vuonna 1900 perheellisenä ryhtyen maanviljelijäksi ja kauppiaaksi syntymäpitäjässään Kannuksessa. Tokoi valittiin paikkakunnan työväenyhdistyksen puheenjohtajaksi 1905. Ensimmäiseen yksikamariseen eduskuntaan hänet valittiin SDP:n listalta 1907. Tokoi kohosi yhteiskunnallisena vaikuttajana merkittäviin asemiin, kun hänestä tuli Suomen Ammattijärjestön puheenjohtaja vuonna 1912. Seuraavana vuonna hän pääsi eduskunnan puhemieheksi, ja 1917 hänet nimitettiin Suomen senaatin johtoon. Näin hänestä oli tullut maailman ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri.

Suomen sisällissodan aikana Tokoi kuului vallankumoushallituksen kansanvaltuuskuntaan elintarvikevaltuutettuna. Punaisten jouduttua ahdinkoon hän pakeni huhtikuussa 1918 monen muun tavoin Venäjälle. Sekavissa oloissa Tokoi siirtyi Luoteis-Venäjälle ja toimi apulaisjohtajana nk. Muurmannin legioonassa, jonka englantilaiset varustivat. Legioonan tarkoitus oli taistella valkosuomalaisia vastaan Itä-Karjalassa ja turvata länsivaltojen edut alueella. Ensimmäisen maailmansodan päättyessä poliittiset asetelmat tekivät legioonalaisjoukon tarpeettomaksi. Suurin osa siihen kuuluneista pääsi palaamaan rangaistuksetta Suomeen, mutta eivät Tokoin kaltaiset johtajat.

Tokoi siirtyi ensin Englantiin ja sieltä Kanadan kautta Yhdysvaltoihin 1921. Hän työskenteli Raivaaja-lehden päätoimittajana Massachusettsin Fitchburgissa. Tehtävä kesti peräti vuoteen 1950 asti. Toisen maailmansodan vuosina hän toimi Help Finland -järjestön varapuheenjohtajana. Suomen eduskunta vapautti Tokoin vuoden 1918 maanpetossyytteistä keväällä 1944.

Oskari Tokoi vieraili Suomessa vuosina 1949, 1957 ja 1958. Hän vietti loppuelämänsä Yhdysvalloissa.

 

  • Antti Oskari Tokoi
  • 15. toukokuuta 1873 Kannus – 4. huhtikuuta 1963 Leominster, Massachusetts, Yhdysvallat
  • Suomalainen poliitikko ja lehtimies

 

Tähän termiin liittyvää ei tällä hetkellä löytynyt.

Tilaa syöte RSS - Tokoi, Oskari