Muurmannin legioonan yhdysupseeri ja kuolemantuomio

7.6.1918 - 11.11.1918

Murmanskin ja Luoteis-Venäjän alueelle keskitetyn brittiläisen laivasto-osaston komentajan, amiraali Kempin lippulaivalla Glorylla solmittiin suomalaisen Muurmannin legioonan perustamissopimus. Tokoi toimi yhdysupseerina (everstiluutnantti) englantilaisten ja legioonan välillä. Kesä–heinäkuussa Tokoi matkusti Arkangelissa tutkimassa mahdollisuuksia saada alueen sahalaitokset toimimaan suomalaisten pakolaisten voimin. Hänen aikeitaan alettiin epäillä Moskovassa. Hän joutui eroon perheestään.

Länsiliittoutuneet toteuttivat maihinnousun Arkangeliin. Venäjän bolševikit ja länsiliittoutuneet olivat näin ajautuneet keskinäiseen sotaan.

Suomalainen Kommunistinen Puolue (SKP) perustettiin Moskovassa.

SKP:n keskuskomitea tuomitsi Murmanskissa englantilaisten palvelukseen sotkeutuneet, mm. Oskari Tokoin, kansanvälisen vallankumouksen pettureiksi ja provokaattoreiksi. Petturin tuomio oli kuolema ja sen täytäntöönpano jokaisen vallankumouksellisen työläisen velvollisuus.

Ensimmäisen maaailmansodan päätyttyä ja aselevon alkaessa liittoutuneiden ja saksalaisten välillä Muurmannin legioonan asema kävi tarpeettomaksi.